De spelregels van padel

In dit artikel gaan we dieper in op de spelregels van padel, zoals de juiste serveertechniek en hoe je punten verdient. Of je nu nieuw bent in de sport of je vaardigheden wilt aanscherpen, deze gids is voor jou. Laten we samen de regels van padel ontdekken en je spel verbeteren!

Wat zijn de spelregels van padel?

Het Padelveld

Een padelveld is een rechthoekig terrein, omgeven door glazen of metalen wanden, met een afmeting van 10 bij 20 meter. Het veld is verdeeld door een net in het midden, vergelijkbaar met een tennisnet maar lager (85 cm op de uiteinden en 88 cm in het midden). De wanden spelen een integrale rol in het spel doordat de bal kan stuiteren en vanuit verschillende hoeken kan terugkaatsen.

  • De bal moet altijd eerst de grond raken voordat hij de zij- of achterwand raakt. Als de tegenstander de bal rechtstreeks tegen de achterwand speelt, verliest hij of zij de slag.
  • De achterwand en zijkanten mogen worden gebruikt om de bal naar de kant van de tegenstander te slaan.
  • Het metalen hekwerk mag niet worden gebruikt om de bal naar de kant van de tegenstander te slaan.
Afmetingen padelveld

Serveren

  • Het spel begint met een service vanaf het rechter servicevak door een van de spelers of teams.
  • De eerste service wordt geslagen vanaf het rechter servicevak van de server naar het diagonaal tegenoverliggende servicevak van de ontvanger.
  • Bij het serveren moeten beide voeten van de server op de grond blijven totdat de bal is geraakt.
  • De service moet worden uitgevoerd met een stuit van de bal op de grond voordat deze wordt geslagen. De bal mag niet boven heuphoogte worden geraakt.
  • De service moet worden geslagen in het daarvoor bestemde servicevak aan de overkant van het net.
  • Na de eerste service mag de tweede service worden geslagen vanuit het linker servicevak, als het punt nog steeds in hetzelfde spel is.
  • Als de service de wanden of het hek raakt voordat deze het diagonaal tegenoverliggende servicevak bereikt, wordt dit beschouwd als een servicefout.

Onderhands serveren

In tegenstelling tot tennis, moet de service bij padel onderhands worden uitgevoerd. Je mag de bal niet hoger raken dan je navel en deze moet eerst een keer stuiteren op de grond achter de servicelijn. Daarna sla je de bal diagonaal naar het servicevak van de tegenstander. Tijdens het serveren moet je achter de servicelijn blijven staan, met ten minste één voet op de grond. Bij de return van de service moet de tegenstander de bal ook onderhands terugslaan. Na de service mag er wel bovenhands worden geslagen.

Wat mag wel en wat mag niet bij serveren?

  • Bij de service is het toegestaan dat de bal het glaswerk raakt aan de kant van de tegenstander, maar het is niet toegestaan dat de bal het hekwerk raakt.
  • Indien bij de eerste service de bal het net raakt maar toch in het servicevak van de tegenstander landt, moet de speler opnieuw beginnen met de eerste service.
    • Wordt bij de eerste service het net geraakt maar komt de bal vervolgens niet in het service vak terecht? Dan is het een foutbal.

De puntentelling bij padel

  • De puntentelling begint bij 0 en gaat dan naar 15, 30, 40, en game.
  • Wanneer beide teams 40 punten hebben, wordt dit gelijkspel “40-40” genoemd of “deuce” (deuce in het Engels). Na “deuce” moet een team twee punten op rij scoren om het spel te winnen.
  • Als een team een punt scoort na “deuce”, krijgen ze het voordeel. Het wordt aangegeven als “Ad In” (serverend team scoort) of “Ad Out” (ontvangstteam scoort).
  • Om een game te winnen, moet een team twee opeenvolgende punten scoren na “deuce”. Het eerste punt na “deuce” geeft het team het voordeel, en als ze het volgende punt winnen, winnen ze de game.
  • Om te winnen dient er een verschil van minstens 2 games te zijn, bijvoorbeeld 6-4 of 7-5.
  • Indien de gamestand 6-6 bereikt, wordt de beslissing genomen via een tiebreak.

Wat is een tiebreak in padel?

Bij een gelijke stand van 6-6 in sets wordt een tiebreak toegepast om de winnaar van de set te bepalen. Deelnemers serveren afwisselend, waarbij het doel is om als eerste 7 punten te behalen. Als de teams gelijk staan bij 6 punten tegen 6, wint de eerste met een marge van 2 punten.

Wat is de golden point regel in Padel?

Wanneer de score gelijk is bij 40-40, wordt dit de “deuce” genoemd, vergelijkbaar met tennis. Net als bij tennis kan de game alleen worden gewonnen door het team dat twee opeenvolgende punten scoort na de “deuce”.

Echter, in padel wordt vaak de “golden point” regel toegepast. Bij een “golden point” wint het team dat het punt na de “deuce” stand van 40-40 scoort de game. Voor aanvang van de wedstrijd maken de spelers afspraken over het spelen met de “golden point” regel of met de traditionele ‘deuce’ regel om een game te winnen.

Bekend met de spelregels van padel? Lees ook eens onze blogpost over de 6 meest gemaakte fouten door beginnende padelspelers

Inhoudsopgave

Gerelateerde berichten